Clabbes Bygg AB


KundreferenserNybyggnation - Mellanfjärden


De är arbetsamma, engagerade och duktiga hantverkare. Dessutom är de pålitliga och håller vad de lovar, vilket är viktigt för oss"


Margot Nord är född och uppvuxen i Hudiksvall men har alltid spenderat somrarna i Mellanfjärden, ett litet fiskeläge vid havet mellan Hudiksvall och Sundsvall. Trots att hon bott på andra platser under livet har längtan tillbaka till Mellanfjärden alltid funnits kvar. I januari 2000 fick hon möjlighet att köpa ett eget hus i den lilla byn vid havet. Det senaste året har huset både byggts ut och totalrenoverats. Clabbes Bygg anlitades för uppdraget.

Margot Nord och Mattias Jakobsson bor i Skellefteå där de driver en byggfirma tillsammans. Mattias drog igång firman för snart 30 år sedan. Idag har företaget 40 anställda och bygger åt både privatpersoner, företag och offentliga verksamheter. När Mattias och Margot bestämde sig för att renovera och bygga ut huset i Mellanfjärden valde de dock att anlita ett lokalt byggbolag.

- Vi frågade bekanta i Hudiksvall om de kände till någon duktig och pålitlig byggfirma och fick tipset av flera olika personer att kontakta Clabbes Bygg. Eftersom vi inte bor på orten själva var det viktigt för oss att anlita en firma som kändes pålitliga och fick förtroende för. När vi träffade Clabbe första gången fick vi direkt en bra känsla, säger Margot.
 
Huset i Mellanfjärden är byggt på 1700-talet och flyttades från Jättendal i mitten av 1800-talet. Det har därefter byggts om och renoverats i omgångar. Mattias och Margot ville ha större ytor och plats för fler funktioner så huset behövde byggas till. Dessutom ville de renovera huset i gammal stil så att det skulle passa in bland övriga hus i det lilla fiskeläget.

- Snickarna började utvändigt med tillbyggnader, lägga nytt pannplåtstak, spika ribbpanel på ytterväggarna, sätta in utåtgående fönster och bygga trädäck. Snickarna Fredrik och Michel gjorde ett väldigt bra jobb och fick därför förtroendet att även ansvara för det invändiga arbetet, säger Mattias.

Takhöjden i huset var väldigt låg. Ett att de första uppdragen inomhus blev därför att gräva ur marken samt borra och spräcka sten under huset för att kunna sänka golvytan ca 20 cm. De byggde därefter till en ny entrédel, ett förråd och ett sovrum. Dessutom gjorde de om rumsindelningen, byggde ett nytt kök, två badrum och en tvättstuga. Våren 2021 kommer huset på ca 200 kvm att stå klart för inflyttning och bli en ny samlingspunkt för släkt och vänner i Mellanfjärden.


- Vi anlitade Clabbes Bygg för att ansvara för helheten. Det har de gjort på ett väldigt bra sätt. Clabbe, Fredrik och Michel har planerat arbetet, anlitat rörmokare och elektriker, kommit med proaktiva förslag, informerat oss löpande samt skickat bilder så vi har kunnat följa bygget på distans. Vi är väldigt nöjda med både Clabbe, hans snickare och de underleverantörer de har anlitat, säger Mattias.

Renovering - Harmångers Kyrka

”Genomgående hög kvalitet och omsorg om byggnadens kulturhistoriska värden är oerhört viktig vid renovering av kyrkor. Clabbes Bygg har gjort ett fantastiskt jobb i Harmånger”


Harmångers Kyrka några mil norr om Hudiksvall har precis genomgått en större renovering. Syftet var att modernisera kyrkan med en ny planlösning för att kunna använda kyrkorummet till en bredare verksamhet. Clabbes Bygg i Hudiksvall anlitades för att hålla i byggentreprenaden i projektet. De fick även förtroendet att ansvara för samordningen på plats. Ett uppdrag de, enligt projektledaren Viktor Wadelius, skötte exemplariskt.

Projektet att renovera Harmångers Kyrka inleddes i januari 2020. Planeringen av projektet hade då redan pågått under flera år. En av de som var med i projektet från början var Torsten Engström, fastighetsansvarig och kyrkogårdschef i Harmångers Kyrka. Viktor Wadelius, från företaget PE Teknik och Arkitektur i Uppsala, projekteringsledare och senare projektledare kom in i projektet 2017.

Då kyrkor lyder under Kulturminneslagen krävdes tillstånd hos Länsstyrelsen för att få genomföra projektet. När tillståndet var klart inleddes arbetet med att anlita arkitekter, ta fram skisser, ta in anbud från underleverantörer, projektera, budgetera och planera arbetet mer i detalj. Viktor ansvarade till största del för det arbetet. Han har lång erfarenhet av kyrkorenoveringar. De senaste 11 åren har han arbetat nästan uteslutande med att renovera kyrkor och gamla fastigheter runt om i landet.

 

- Jag trivs att jobba med äldre byggnader och att kunna leverera ett slutresultat som är bra både för fastighetens nuvarande verksamhet och byggnadens fortsatta åldrande. Det är oerhört viktigt att man har en genomgående känsla för kvalitet och omsorg om kulturhistoriska värden när man renoverar en kyrka. Clabbes Bygg har gjort ett fantastiskt jobb i Harmånger, säger Viktor.

 

Det som gjorts i Harmångers Kyrka är att man delat av kyrkans norra och södra korsarmar med stora glaspartier. På detta sätt kan man nyttja kyrkan på ett helt annat sätt än tidigare. Den norra korsarmen har möblerats för att inhysa barnverksamhet som exempelvis barnsång och söndagsskola. Den södra korsarmen har fått bord och stolar för 48 personer samt utrymme för ett elpiano. Här blir plats för församlingsverksamhet, ungdoms- och konfirmandverksamhet, begravningskaffe och körverksamhet. Dessa verksamheter har tidigare hållits i församlingshemmet. I och med den nya planlösningen i kyrkan kommer församlingshemmet framgent endast användas som expedition och kontor.

 

- På grund av pandemin har jag inte kunnat vara fysiskt på plats i Harmånger så mycket som jag normalt brukar vara under mina projekt. Det kändes därför bra att kunna anlita Clabbe Johansson på Clabbes Bygg att ansvara för samordningen på plats. Han har tagit stort ansvar, hållit mig informerad om projektet löpande, skickat bilder och skött arbetet helt exemplariskt, säger Viktor.

 

Förutom glaspartierna har Clabbes Bygg installerat en handikapptoalett, byggt en ny bredare trappa och ett pentry. Under projektet har man även genomfört en omfattande teknisk renovering med hjälp av andra underleverantörer. I mars i år var projektet klart.

 

- Tack vare renoveringen kommer kyrkan vara en mer levande plats med aktiviteter alla veckans dagar framöver. Vi har lyckats modernisera kyrkorummet samtidigt som vi tagit stor hänsyn till de kyrko- och kulturhistoriska värdena. Vi är väldigt nöjda med både projektets genomförande och slutresultatet, säger Torsten Engström.

Renovering - Norrbo

"Vår hälsingegård återfick sin själ och gamla stil efter renoveringen”

I Hålsjö i Norrbo, mittemellan Dellensjöarna, ligger Henrik och Lisas vackra hälsingegård. Gården har funnits i Henriks familj sedan mitten av 1600-talet och när Henrik och Lisa tog över gården 2017 var de den fjortonde generationen. Men beslutet att ta över släktgården var inte självklart. Renoveringsbehoven var stora och arbetsbördan tung. Idag, fyra år senare, är de glada att de vågade trotsa utmaningarna, lita på sin magkänsla och satsa.

Som sagt, planen var inte att Henrik och Lisa skulle ta över familjegården. Istället hade de bestämt sig för att bo ute vid havet och byggde ett nytt hus på Maln i Hudiksvall. Där trivdes de bra, men varje gång Henrik var på besök hos sina föräldrar på gården i Norrbo ville han inte åka därifrån.

- Jag började känna att vi tagit fel beslut. Vid det här laget hade mina föräldrar hunnit byta tak på ett av husen i fastigheten och renoverat ett annat. Tröskeln att ta över gården hade plötsligt blivit betydligt lägre. Så trots att vi lagt ner mycket kärlek i huset vid havet och var oroliga över det stora ansvar en stor gård innebar, tog vi beslutet att sälja vårt nybyggda hus och köpa gården av mina föräldrar, berättar Henrik.

När de byggde huset på Maln hade de anlitat Per Sundins Elfirma i Hudiksvall. De var väldigt nöjda med samarbetet och litade på honom. Därför fick han frågan vilken snickare han helst skulle vilja samarbeta med om de skulle anlita honom vid renoveringen av släktgården. Svaret kom snabbt - Clabbes Bygg.

- Vi kontaktade Clabbe Johansson som kom till gården och tittade. Vi kände direkt förtroende för honom och upptäckte att vi tänkte lika kring de funderingar vi hade. Vi bad om en kostnadsuppskattning och därefter drog arbetet igång, säger Henrik.   

 

Henrik och Lisa var delaktiga genom hela processen och gjorde delar av arbetet själva. För de större projekten tog de däremot hjälp av Clabbes Bygg. De tömde huset själva och blåste ut allt tills bara timringen kvarstod. Då tog snickarna över och rätade upp huset, murade ett nytt hörn, reglade tak och väggar, fixade trossbotten och nya golvåsar.

- När grundarbetet var gjort lade Lisa och jag in de gamla golven och delar av de nya samt satte in innertak. Sen kom Clabbes gäng tillbaka och satte väggskivor, byggde fönstersmygar och monterade dörrar. Slutligen satte de upp lister, fönsterfoder och lade in de sista golven. De var otroligt effektiva varje gång de var här och höll alltid vad de lovade, berättar Henrik.

 

Att genomföra en så pass omfattande renovering i ett så gammalt hus utan att förstöra dess själ kräver en stor dos av lyhördhet, kunskaper i byggnadsvård, kännedom om material, uppfinningsrikedom och god problemlösningsförmåga.

- Vi upplever att Clabbe och hans snickare var väldigt lyhörda och proaktiva under hela processen. De förstod snabbt att vi inte ville ta några genvägar för att komma billigare undan, utan värdesatte kvalitet och genuint hantverk. De kom med många bra förslag hur vi kunde få till den gamla stilen med moderna metoder. Det uppskattade vi, berättar Henrik.


Gårdens exteriör är sig relativt lik. Panelen behövde inte bytas och taket var intakt. Däremot har man tagit upp en ny ytterdörr och flyttat några fönster. Påsken 2021, efter fyra års renovering, kunde familjen äntligen flytta in. Nu drömmer de om att skaffa några djur till skogsfastigheten och bli självförsörjande på mat.

- Det bästa med Clabbes Bygg är att de haft sådant tålamod och kunnat svara upp mot våra ibland vaga beställningar. De har varit öppna och tillmötesgående, lyhörda för våra önskemål och hittat bra lösningar på de problem som uppstått under vägen. Dessutom har de skött samarbetet med underleverantörerna väldigt bra. Vi är väldigt nöjda med både samarbetet och slutresultatet och kan varmt rekommendera Clabbes Bygg till andra, säger Henrik.  


Nybyggnation - Hölick Havsresort


”Från våra enkla ritningar arbetade vi fram lösningar tillsammans”

 


Hölick Havsresort erbjuder boende, mat, spa och konferensmöjligheter några mil utanför Hudiksvall. Våren 2017 anlitades Clabbes Bygg för att bygga ett kombinerat konferens- och restauranghus samt ett restaurangkök på området. De fick även i uppdrag att bygga en entré, altandäck och träspaljéer inne på poolområdet.

Mattias Nilsson är anläggningsansvarig på Hölick Havsresort. Han kände till ägaren till Clabbes Bygg sedan tidigare och valde därför att anlita dem när det var dags att investera i verksamheten ute på Hölick.

- Vi bokade in ett möte med Clabbe där vi berättade om vår vision för verksamheten och visade några enkla ritningar, berättar Mattias. Med dem som grund arbetade vi sedan fram lösningar gemensamt. En del moment fick vi lösa under projektets gång men det var aldrig några problem. Överlag har det fungerat väldigt smidigt att samarbeta med Clabbe och hans snickare.

Clabbes Bygg fick ansvaret att bygga ett kombinerat konferens- och restauranghus i två plan om 90 kvm vardera. Huset byggdes med limträstomme och kläddes med obehandlad limträpanel som kommer att gråna med tiden. På husets övre plan finns konferensutrymmen och på markplan huserar restaurang Sand & Kök. Ena långsidan är täckt av stora fönsterpartier och skjutdörrar ut mot poolområdet. I direkt anslutning till restaurangen finns ett åttkantigt kök. Clabbes team ansvarade för hela byggprojektet inklusive inköp av byggmaterial, byggnation samt montering av fönster och dörrar. För att lösa plåtarbetena tog de in en underleverantör.

På Hölick Havsresort finns även ett stort relaxområde med pool och SPA. Här fick Clabbes Bygg i uppdrag att bygga en ny entré in till området, bygga trädäck runt om samt sätta upp träspaljéer.

 - Clabbes Bygg är kompetenta, seriösa och pålitliga. De håller överenskomna tider, kommer med värdefulla råd och är enkla att ha att göra med. Resultatet av deras arbete är gediget och rejält. Jag är väldigt nöjd, både med samarbetet och resultatet, och kan varmt rekommendera dem till andra, säger Mattias.Nybyggnation – Maln, Hudiksvall


”De är proffsiga, pålitliga och har god känsla för detaljer”

 


För ett antal år sedan bestämde sig Karin Persson och Thomas Janson för att flytta tillbaka till Hudiksvall efter några år på annan ort. Först tänkte de köpa ett hus men hittade inget de tyckte om och bestämde sig därför för att bygga ett nytt. Hösten 2016 köpte de en tomt ute på Maln, ett populärt och havsnära område bara några kilometer från stan, och knappt tre år senare stod deras drömhus färdigt.

Förutom Karin och Thomas finns det tre barn i familjen. De hade därför behov av ett relativt stort hus med många sovrum, bra förvaring och stora ytor för socialt umgänge. Drömmen var ett New England inspirerat hus med liggande panel, stora spröjsade fönster, altaner och gott om plats för ett avslappnat strandliv.

- Vi hade tänkt köpa ett nyckelfärdigt hus och jämförde flera olika husleverantörer. Vi blev tipsade att även ta in en offert på ett lösvirkeshus för att ha något att jämföra med, berättar Karin. Av goda vänner blev vi rekommenderade att kontakta Clabbes Bygg i Hudiksvall. När vi fick deras offert märkte vi att ett lösvirkeshus inte skulle bli så mycket dyrare än ett prefabricerat. Ägaren Clabbe Johansson gjorde dessutom ett väldigt gott intryck på oss så vi valde att anlita dem. Ett beslut vi är väldigt nöjda med!

Våren 2018 anlitade Karin och Thomas en arkitekt för att ta fram skräddarsydda lösningar utifrån deras egna idéer och skisser. Han bistod även med konstruktionsritningar enligt gällande standarder och regelverk.

Hösten 2018 drog bygget ute på Maln igång. Clabbes Bygg fick entreprenaden vilket innebar att de förutom att bygga allting även projektledde bygget, köpte in i stort sett allt byggmaterial samt lejde in de underleverantörer som krävdes. På åtta månader byggde de ett bostadshus på 200 kvm, ett dubbelgarage på 70 kvm samt ett kombinerat bastu- och relaxhus om 24 kvm. Invändigt ansvarade de bland annat för alla ytskikt, att sätta upp stommar och väggar, sätta in innerdörrar och montera kök. I vår ska de slutföra projektet genom att bygga några altaner runt huset. Uppdraget har gjorts på löpande räkning och Clabbes Bygg har oftast haft en eller två snickare på plats under byggtiden.

-  Vi är fantastiskt nöjda med Clabbes Bygg, säger Karin. De är alla otroligt proffsiga, seriösa och pålitliga. Det märks att de verkligen kan sitt hantverk och har öga för detaljer. De är noggranna men ändå snabba, allt är superfint gjort. Att känna att man är i trygga händer och kan lita på sina hantverkare är guld värt. Vi har kunnat fråga Clabbe om råd under projektets gång vilket har varit oerhört värdefullt för oss så byggt nytt för första gången. Hela gänget är dessutom trevliga och roliga att ha att göra med. Vi kan varmt rekommendera Clabbes Bygg till andra som funderar på att bygga nytt eller renovera.Nybyggnation – Fristående bastu, Hudiksvall


”Det känns att de vill vårt bästa och ger alltid det lilla extra”

 


När Martha och Hans Gyllow i Hudiksvall skulle bygga en fristående bastu och ett altandäck i anslutning till sin pool i trädgården blev de rekommenderade av goda vänner att anlita Clabbes Bygg. Efter ett möte med ägaren Clabbe Johansson var de övertygade om att de hittat rätt företag för jobbet och hösten 2018 drog arbetet igång! 

 

Clabbes Bygg fick i uppdrag att, utifrån Martha och Hans förslag och skisser, komma med förslag på utformning och byggmaterial och därefter bygga den 15 kvadratmeter stora fristående bastun i lösvirke. I uppdraget ingick även att bygga en altan, som skulle sammanbinda bostadshuset med bastuhuset, runt den nyanlagda poolen i trädgården..   
 
- Jag upplevde Clabbe som väldigt lyhörd när vi träffades. Han var mån om att verkligen förstå våra behov och önskemål och försökte aldrig sälja på oss lösningar vi inte bett om, berättar Martha. Han kändes seriös och pålitlig vilket gjorde att vi direkt fick förtroende för honom.  
 
Clabbes Bygg har skött alla kontakter med de underleverantörer som behövdes i projektet såsom mattläggare, plåtslagare och elektriker. De har även skött inköpen av allt byggmaterial som användes exteriört. Martha och Hans har själva valt ut och köpt in det som behövdes invändigt som bastuaggregat, panel och belysning. Har de behövt fråga om råd har Clabbe och hans snickare funnits till hands och lotsat. 
 
- Vi har känt att vi varit i goda händer när vi samarbetat med Clabbes Bygg, berättar Martha. Det känns att de vill vårt bästa och alltid ger det lilla extra. Något vi imponerats över är hur väl de hållit oss informerade under hela projektet. Har det blivit minsta justering eller ändring har vi alltid fått reda på det i förväg, vilket vi uppskattat enormt. Vi är väldigt nöjda, både med slutresultatet och med samarbetet, och kommer att fortsätta anlita Clabbes Bygg även i framtida projekt.  


Nybyggnation – Fristående garage, Hudiksvall


De levererade verkligen över förväntan”


Adam Seydlitz och hans sambo köpte en tomt och anlitade en byggfirma för att bygga ett nytt hus i Hudiksvall 2018. Tanken var att de skulle bygga ett garage själva efter något år men insåg snart att heltidsjobb och småbarn fyllde dagarna och gjorde att de inte hade tid. De valde istället att anlita Clabbes Bygg för att bygga garaget. Ett val de inte ångrar!

Clabbes Bygg fick i uppdrag att resa stommen, spika panel, lägga plåttak och montera fönster, dörrar och garageport. Helt enkelt se till att garaget var tätt, så att Adam kunde färdigställa invändigt lite senare.

- Anledningen att vi valde just Clabbes Bygg var att de byggde ett nytt hus åt vår granne samtidigt som vi planerade vårt garagebygge. Jag blev väldigt imponerad av det jag såg och fick även rekommendation från grannen att anlita dem, så det var inget att tveka på, berättar Adam.

Adam sökte bygglov, köpte in allt byggmaterial och gjorde en ritning på hur han ville att garaget skulle se ut. Han såg även till att plattan var gjuten innan Clabbe och hans snickare kom dit. På så sätt kunde han snabba upp processen och hålla nere kostnaden.  

- Jag är helnöjd med Clabbes Bygg, säger Adam. De levererade verkligen över förväntan. Jobbet har gått smidigt och fort, det är rejält och riktigt gjort och kontakten med Clabbe och Fredrik har funkat jättebra. De känns professionella och kunniga och delar generöst med sig av tips och råd. Jag har känt mig helt trygg genom hela processen vilket är jätteskönt när man anlitar hantverkare. Det enda jag önskar just nu är att jag känt till dem tidigare.


Vi kan hjälpa dig också!